Намери Хотел

Тип Туризъм в Силистра

Хотели в България

Информация за Силистра


Силѝстра е град в Североизточна България. Той е център на Област Силистра и пристанище на южния бряг на река Дунав. Граничи с Румъния на север и се намира на 120 км североизточно от Русе. Административен център на Община Силистра, градът е един от най-важните в историческата българска област Южна Добруджа.

Силистра е основен културен, стопански, транспортен и образователен център в Североизточна България. Има много исторически забележителности, включително римската гробница, останките от средновековната крепост както и Художествената галерия.

Считан е за най-стария грат в България основан преди повече от 5000 хл.год. пр.хр. от Траките и възтановен след това от Римска империя. Римският град Дуросторум е основан през 29 г. и става столица на римската провинция Мизия (Moesia, някогашна римска провинция). Възниква като военен лагер върху по-старо тракийско селище. През 5 в. запада след нашествия на племена като готи, хуни, авари, славяни и прабългари. През средновековието носи българското име Дръстър.

Неговото значение продължава при византийско и българско управление. След турското завоюване (1388 г.) градчето е силно укрепено. През 1877 г. то е пленено от руснаците и отстъпено на България. След неуспешната за България Междусъюзническа война Силистра е отстъпена на Румъния съгласно Санкт-петербургския договор през 1913 г., като през 1940 г. е върната отново на България.

В града има много руини от древно-римска крепост и сгради. В Силистра се намира и напълно запазената крепост Меджиди табия.