Намери Хотел

Информация за Кметовци


Село Кметовци се намира на 7 км източно от Габрово по средата на пътя Габрово - Боженци. То е с добре изразен пред Балкански релеф. Там се намира кметството на няколко селища около него включително и на Боженци. През селото тече река Божана, която го разделя на две части - Болтата е тази по поречието, а Кметовци е в горната час на поречието.

Априлци е град, създаден чрез сливането на четири големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима  и Острец. Сливането става през 1976 г. Името Априлци се избира в чест на героичните събития по време на Априлското въстание. В същите тези времена, самият Левски се е подвизавал по тези места.

Районът на град Априлци е известен с красивата си девствена природа, доминирана от най-високата част на Стара планина. Многобройни пътеки, планински бързеи и склонове и поляни, покрити с широколистна, иглолистна и алпийска растителност, допринасят за развитието на планинския туризъм в последните години. Връх "Мара Гидик" (понастоящем "Русалка") се извисява над града. Освен,че е запазил типичният си народен балкански дух, през последните години Априлци се превръща в модерно курортно селище. Той е запазил културното си наследство през вековете. В девическия манастир "Светата троица" ще намерите доста интересни факти от априлското въстание, също така, любителите на история ще се натъкнат на добре пазени документи и реликви от онова време.

В Априлци има изобилие от природни красоти. Всяка гора, поляна или скала на това райско място сама по себе си е забележителна и свързана с миналото на балканджиите и борбата им за свобода. А изгревите и залезите в сърцето на Балкана са уникални. Природата е удивителна ,а поразителните гледки спират дъха. Освен това градчето е разположено под връх Ботев и от там лесно и бързо може да се стигне до него. Природата е очарователна с безбройните гъсти гори, малките планински пътеки, красивите мостчета, малките живописни водопадчета, бистрата като сълза вода в реките, еко пътеките, огромните зелени поляни и пасища по билото на Стара планина. Априлци е едно райско кътче сгушено в сърцето на Балкана което трябва да бъде запазено непокътнато от човешка ръка за нашите деца и внуци.