Намери Хотел

Тип Туризъм в Правец

Хотели в България

Информация за Правец


Правец е малък и китен град, разположен на около 60 км от столицата  и на по 15 км от Ботевград и Етрополе. Намира се в старопланинска котловина до автомагистрала Хемус, което го прави изключително лесно достъпен от София  – в зависимост от трафика и времето няма да ви отнеме повече от час, за да стигнете до града. Освен това близостта до столицата го превръща в една от предпочитаните дестинации на жителите и гостите на София  за еднодневни екскурзии.

Самият град е малък – населението му е около 5000 души, но тук и в околностите има много забележителности.

Предполага се, че Правец е възникнал като селище, чиято цел е да пази старопланинския проход, през който минавали важни пътища. За това свидетелстват многобройните останки в региона, сред които тракийски гробищни могили и стари римски пътища.

За пръв път името на селото се споменава в османски документи от XV век, като се счита, че името Правец има старобългарски произход и означава прав път.

Жителите на селото имали задачата да охраняват прохода и да сигнализират на преминаващите през него хора и кервани за опасности по пътя. Ако някой пътник имал нужда от помощ – те му я осигурявали. Това занимание изисквало правчани да бъдат въоръжени, а освен това им носело и някои облаги като освобождаване от данъци.

Близостта до град Етрополе, известен през средновековието като рударски център, до известна степен повлияла препитанието и на правчани. В Правец се развивали съпътстващите рударството занаяти - леярство, ковачество, производство на оръжия и дървени въглища.

Натрупването на няколко фактора като лоши реколти, земетресения, кърджалийски набези и други довело да упадъка на Правец през XVIII век. Постепенно жителите на селцето занемарили занаятчийството и се разпръснали по махали из цялата котловина.