Намери Хотел

Тип Туризъм в Плевен

Хотели в България

Информация за Плевен


Град Плевен е един от големите български градове. Той е разположен в Централна Северна България, на около 160 км от София. Хилядолетната история на града е оставила своя отпечатък върху стотиците хиляди експоната на изключително богатата сбирка на градския исторически музей.

Край плевеското село Вълчитрън случайно в едно лозе през 1924 г. е открито най-голямото златно тракийско съкровище, намирано досега. Съдовете са с общо тегло над 12 кг и се изложени в Националния Археологически музей в София. Но безспорно най-много от паметниците и забележителностите в града са свързани с ролята на Плевен в руско-турската освободителна война.

В хода на войната градът придобива огромно значение – в продължение на пет месеца около Плевен се концентрират огромни армии и на двете империи, докато накрая на 10 декември 1877 г. руските войски надделяват и разгромяват армията на турския пълководец Осман паша.

Най-големият паметник в страната, посветен на тази битка, е единствената по рода си на Балканите Панорама Плевенска епопея 1877 г. Уникалната сграда е и символ на града, привличащ много български и чуждестранни туристи с интереси в историята на страната. Паркът около Панорамата е наречен Скобелев на името на великия руски генерал, участвал в битката, който след Освобождението става и първия военен губернатор на града. В парка Скобелев се намират и Костницата, както и къщата-музей Владимир и Стоян Заимови. Тук са десетките братски могили, приютили костите на много руски войници, загинали по време на битките за града.

В центъра на града се намира и Мавзолеят-гробница на руските и румънски войници, убити през войната.

Къщата-музей Цар Освободител Александър II е от особено значение за града. В тази най-обикновена къща на сем. Вуцови отсяда руският императ, а също и ген. Скобелев за няколко дни.

В покрайнините на града, в природния парк Кайлъка се намират и останки на древноримската крепост Сторгозия. Там се намират и останките от голямата раннохристиянска Базилика, която е втората по големина средновековна базилика в България след тази в гр. Плиска.

Плевенчани се гордеят много красивия си парк Кайлъка. Но има и друго място край града, което изумява с красотата на природата си – това е природният резерват по поречието на река Чернелка. Освен обаче с причудливите карстови форми на каньона на реката, местността ни изненадва и с богатството си от древни артефакти – тук са открити много древни предмети и останки от праисторически времена.

Центърът на град Плевен е изключително приятно място за разходка – приятно е да изгубиш малко време сред многото фонтани и алеи, а сградите в централната част са реставрирани и поддържани и са приятна гледка за окото на естета.