Намери Хотел

Тип Туризъм в Каварна

Хотели в България

Информация за Каварна


Каварна се намира на 48 км северно от Варна и на 518 км североизточно от столицата София. Гадът е бързо развиващ се морски курорт, а през последните години се превърна в център на многобройни музикални събития. Вече стана трудно да се изброят световноизвестните рок групи, които са свирили на живо в Каварна. 
Още през aнтичността в района на Каварна възниква древното тракийско селище Бизоне. По-късно то става една от многобройните гръцки колонии по Черноморието. След 1 в. пр. н. е. е включен в рамките на Римската, а след това и на Византийската империи. След основаването на България през 681 г. градът многократно сменя името си. Наричан е Карвуна, Карбона, Карнава и накрая Каварна. Малко преди падането на България под турско робство Каварна е самостоятелно княжество под името Карвунска хора. В навечерието на Руско – Турската Освободителна война жителите на Каварна въстават и бунтът е жестоко потушен, а градът почти разрушен. След Освобождението е изграден наново.

Когато сте в Каварна няма начин да не забележите високия нос Чиракман, със отвесните му скатове. На върха му има останки от римски вили, които са оцелели след голямото земетресение през древността, потопили тогавашното селище. Челната част на нос Чиракман се откъсва и заедно с нея във водите на Черно море потъват и най-богатите жители на града. В града има запазени хамам (баня), средновековен некропол, мост, чешми, християнски църкви, множество надписи. Много ценни находки са изложени в градския исторически музей, който се обогатява от подновените подводни археологически експедиции. Интерес представлява етнографския комплекс в който е представено най - значимото и специфичното архитектурно богатство на населението от този край. Приятно място за разходка с характерна атмосфера е пристанището в Каварна, като 6 от магазиите там са обявени за архитектурни паметници. Това са пристанищни складови помещения за съхраняване на зърнени храни, оформени като малко възрожденско селище с интересна архитектура и тесни калдъръмени улички.