Намери Хотел

Информация за Сопот


Сопот е малък град, разположен в подбалканската долина на река Стряма, на 117 км от София, на 55 км от Пловдив и само на 5 км от Карлово. Красивата природа и близостта до Национален Парк Централен Балкан привличат много туристи в района.
Съвременният град е възникнал през XV век. Според историците, името Сопот идва от древнославянска или старобългарска дума за улей за вода. Не е ясно защо градът е кръстен така, но вероятно се дължи на богатството му на вода – и днес градът има много чешми.

  Днес Сопот е китно градче, което се гордее с миналото и забележителностите си. Най-ценната сред тях е родната къща на най-великия български писател – Иван Вазов. Тя се намира в центъра на града, на едноименния площад. За жалост оригиналната къща е опожарена по време на Осовобождението, но на нейно място през 1932 година е издигнато копие, в което са подредени предмети от бита и миналото на писателя.Друга забележителност са крепостите Анево кале, близо до града, както и Сопотската крепост, която днес се намира в границите на града.