Намери Хотел

Информация за Казанлък


Казанлък е разположен в Розовата долина, оградена от южното подножие на Стара планина и северните поли на Средна гора. През долината протича река Тунджа. В града живеят 62 000 жители и той отстои на 200 км източно от София, на 30 км северно от Стара Загора и на 46 км южно от Габрово. Град Казанлък е наследник на древната тракийска столица Севтополис, построена от тракийския владетел Севт Трети през VI- V век преди новата ера. Тук, в долината около река Тонзос (днес Тунджа), се създава богата тракийска цивилизация. Тя е поддържала икономически връзки с древна Елада. Свидетелство за това е случайно откритата през 1944 г., под огромна могила, древна тракийска гробница.
След 1370 г. казанлъшкият край е под турско робство, но българското население развива своите занаяти – златарство, кожарство, папукчийство, медникарство, абаджийство, бъчварство и др. Най- популярно сред тях било розопроизводството. Маслодайната роза е пренесена чак от Индия и тук тя намира благоприятни условия за виреене.
Днес туристите могат да разгледат музейна експозиция, свързана с розопроизводството. Всяка година в първата седмица на месец юни, в Казанлък се провежда Празникът на розата. В програмата му се представят традиционните ритуали розобер и розоварене.
В града се намира къщата- музей на писателя Чудомир.
На 12 км оттук, в южните склонове на Стара планина, край село Шипка, в памет на загиналите в Руско- турската освободителна война се издига храм- паметник “Рождество Христово”.
На 7 км от Казанлък е язовир Копринка- любимо място за феновете на риболова .
Разнообразната природа и многобройните културно- исторически забележителности правят града и околностите му привлекателно място за отдих и туризъм.