Намери Хотел

Информация за Кърджали


Град Кърджали е разположен в сърцето на Източните Родопи на двата бряга на река Арда на 250 км от София. До града са построени два големи язовира – „Студен кладенец” и „Кърджали”.

Кърджали е град с богата история, която датира още от дълбока древност. По тези земи са открити праисторически останки и находки, доказващи присъствието на траки, римляни и византийци. През 17 век градът е бил управляван от турския военен командир Кърджи Али, чието име носи.
Най – значителната културно-историческа забележителност в района е свещеният град Перперикон.
Един от най-значителните средновековни паметници в Кърджали е църквата „”Св. Йоан Кръстител”, която е била част от манастирски комплекс. Друга забележителност е историческият музей, най-големият в Южна България. Той съхранява и уникалните находки от Перперикон и село Татул.
В село Татул е открита каменна гробница, за която се смята, че е на Орфей. Тук е намерен също и лозов корен отпреди 3000 години. Коренът е съхранен и има проекти за отглеждане на древния сорт грозде, от което се е правело гъстото тракийско вино. В музея има над 40 000 експоната, а в художествената галерия са изложени множество картини и икони сред които творби на Владимир Димитров Майстора и Светлин Русев. В Кърджали работят два театъра – Драматичният театър „Димитър Димов” и кукленият театър. 
В района на Кърджали има много пещери. Пещерата „Карангил” е образувана във варовити скали и е дълга 450 м. Под средновековната крепост „Хисара” има седем пещери, известни като „Снежинките”. Най-голямата е дълга 110 м и достига до крепостта, служейки за таен вход. Крепостта датира от около 6 – 7 век и е поредното свидетелство за богата история на Кърджали.

 

Посетителите на Кърджали задължително трябва да опитат традиционната къпана баница, както и баклава, и локум, и разбира се отличните вина. Има клубове с ориенталска музика и дискотеки, в които и местните хора можете да се разпуснете и да се забавлявате.