Намери Хотел

Тип Туризъм в Арбанаси

Хотели в България

Информация за Арбанаси


Старинното селище Арбанаси се намира на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, на 4 км. от Велико Търново. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в. Именно тези уникални памет-ници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.С царски указ от 1921 г. селото е обявено за курорт, а през 2000 г. за "историческо селище" от национално значение.
Арбанаси е едно от най-атрактивните български селища, разположено на високо плато, 4 км. североизточно от Велико Търново. Селището се отличава с характерен архитектурен стил и в него са съхранени къщи от 17 век, множество запазени църкви и манастири, богато стенописани от 16-17 век.

Днес селото живее нов живот като архитектурно-художествен резерват. Уникалните му природни и културноисторически дадености и непосредствената му близост до Велико Търново/4 км/ го правят привлекателно място за посещения. Старинната атмосфера е елегантно съчетана с модерно туристическо обслужване.

Арбанаси е известно със своя чист и здравословен въздух и е обявено с указ на цар Фердинанд от 1927 г. за “курортно селище”. Благоприятства лечението на белодробни и болести на дихателната система. За активния отдих способстват и наличието на конно-спортна база, плувен комплекс, тенис кортове, пешеходни пътеки и други.