Намери Хотел

Тип Туризъм в Велико Търново

Хотели в България

Информация за Велико Търново


Велико Търново се намира в централната част на северна България, на 220 км от София и 230 км от Варна. Към и от града има ежедневно автобуси и влакове. От София или от Варна с автомобил се пътува по автомагистрала "Хемус". Разстоянието се изминава за около 2,5-3 часа. С автобус пътуването също е удобно - продължителността е около 3 часа. Ако решите да ползвате услугите на железниците, пътуването Ви ще бъде малко по-дълго - около 4 часа, а билети можете да си купите от жп-гарите в съответните градове.

 Велико Търново е третата поред столица на България. Братята Асен, Петър и Калоян създават Второто българско царство през 1186 година с център Велико Търново. Градът е разположен на няколко хълма, най-известните от които са "Царевец", "Трапезица" и "Света гора".

На "Царевец" е живеело царското семейство. Там се е намирал двореца на площ от 5000 кв.м, в чийто двор се е намирала църквата, в която царското семейство е отправяло молитвите си към Бога за благоденствието на народа си.

На този хълм се е намирала и патриаршията, църквата, в която патриарх Евтимий отправя заветите към бъдещето и народа си. Нейната камбана е била толкова голяма и тежка, а звънът и плътен и силен, поради което се е превърнала в легенда. Легендата разказва, че при опожаряването на града през 1393 година, при падането си, камбаната се е заровила толкова надълбоко, че никой не можел да я достигне.

С течение на времето величието на камбаната било забравено, но винаги когато градът е преживявал някакъв успех или катастрофа, хората са дочували нейния плътен звън, идващ от дълбините. В подножието на "Царевец" се намира и историческата църква "Св. четиридесет мъченици", в която намират вечен покой царете на някогашната славна държава.

На съседния хълм, "Трапезица", са живеели болярите - българската средновековна аристокрация. На този хълм, освен крепостите и замъците на болярите, е имало и много църкви, почти толкова, колкото са били и болярските домове. Таен проход е свързвал през реката Царят с неговите верни люде.

На хълма "Света гора" се е намирала Търновската книжовна школа, ръководена през XIV век от патриарх Евтимий. Книжовната школа е била символ на културния подем през XIII - XIV век. От нея излизат много надарени книжовници и иконописци.