Намери Хотел

Информация за Сливен


Сливен е сред градовете, дали най-голям принос за културното и историческото богатство но България. Той се намира в Централна България, а името му вероятно идва от сливането на трите местни реки и прословутите сливенски ветрове. 
С много неща е известен град Сливен, но безспорно едно от най-важните събития за града и страната е отварянето на първата работилница от манифактурен тип през 30-те години на XIX век. Добри Желязков Фабрикаджията отваря първата текстилна фабрика в Османската империя и скоро става първият доставчик на вълнени платове за нуждите на султаната.

 

През вековете на османското робство градът се прочува като град на стоте войводи – родолюбиви и смели българи, опълчили се срещу поробителите. И до днес из този край се пеят песни и се разказват легенди за Индже Войвода, Злати Войвода, Хаджи Димитър, Панайот Хитов.

Много са забележителностите в града, които трябва да се видят. Сред тях са къщата на Хаджи Димитър, разположена в един от старите квартали на града – Клуцохор, също къщата – музей Добри Чинтулов, къщата-музей на сливенския бит от XIX век.