Намери Хотел

Тип Туризъм в Варна

Хотели в България

Информация за Варна


Варна е най-големият град в Северна България, както и по българското крайбрежие на Черно море. Морската столица е контрапункт на добре развитите през последните години южни градове.  Той е третият по големина град в България след столицата София и Пловдив. Все повече численият състав на град Варна измества Пловдив от второто място

Варна е пристанищен град с население около 350 хиляди жители. Често е определян като „морската столица на България“. На територията на града са разположени централите на институции като държавната агенция "Морска администрация" и Адмиралтейството на Българската армия. Варна е голям културен център с развит морски туризъм и изходна точка за много курорти по Северното Черноморие. Близо до града се намира резиденция Евксиноград, която е седалище на министерския съвет на България през летните месеци, както и на президентството.

Във Варна се провеждат множество културни мероприятия, сред които Международният театрален фестивал „Варненско лято “, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Международният балетен конкурс, Международният Джаз фестивал, кинофестивалът „Любовта е лудост“, Международният фолклорен фестивал, Седмицата на морето и други. В градския исторически музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, наречено Култура Варна.

Варна е голям университетски център в страната с икономически, медицински, технически, военен и частен университет.